Lomarahavapaiden käsittely Maestrossa
- Elisa Haverinen
Lomasääntö
Lomasäännössä määritetään montako lomarahapäivää pidetään vapaana. Esimerkiksi, jos kenttään "lomarahat vapaana" määritetään 2, tarkoittaa se sitä, että henkilökortille lomareskontraan taltioituu lomarahavapaat -kenttään 2 pv ja lomarahoista poistuu automaattisesti 4 pv, koska oletuksena vapaita annetaan puolet lomarahapäivien määrästä.
Tarvittaessa voidaan valita, että kaikki lomarahat pidetään vapaina. Lisäksi jos lauantai lasketaan lomarahavapaapäiväksi, on tämä mahdollista määrittää sääntöön.
Taltiointi
Lomarahavapaiden tiedot tallentuvat henkilökortin lomareskontraan, kun kertyneet lomat selauksen kautta tehdään lomareskontran taltiointi henkilökorteille. Tarvittaessa tiedot voi taltioida myös käsin tai jo taltioituja lomarahavapaan tietoja muuttaa.
Jos henkilöllä ei ole käytettävissä lomasäännössä kerrottua lomarahavapaiden määrää, tulee lomareskontran taltioinnissa seuraava ilmoitus ja henkilökortille tallentuu maksimimäärä, joka on käytettävissä.
Lomarahavapaan kirjaaminen
Tiedosto - palkat - yleistiedot - poikkeus-palkkalajit -ikkunaan määritetään palkkalajit, joilla lomarahavapaita kirjataan.
Lomarahavapaan kirjaamiseen on palkkakirjauksella hiiren oikean painikkeen takana erikoistoiminnot (tai vastaavasti F8) - maksa lomarahavapaa -toiminto.
Valitse lomanmääräytymisvuosi, jolta haluat lomarahavapaan kirjata (esimerkiksi tässä on valittuna 1.4.2020-31.3.2021).
Valitse lomarahavapaajakson alkupäivä ja loppupäivä:
Palkkakirjaukselle lomarahavapaa taltioituu seuraavasti:
Kun kirjausikkunasta edetään OK:lla, kysyy ohjelma siirtoa työnkaltaisiin päiviin ja vähennystä kuukausipalkasta:
Lomarahavapaa on vähennetty kuukausipalkasta:
Lomareskontraan tallentuu maksun tiedot:
Selaukset
Lomapalkat - yleistiedot -ikkunassa on mahdollista valita lomarahavapaa lomalaskennan selauksille näkyviin:
Lomarahavapaan hinta
Lomarahavapaalle voidaan laskettaa hinta palkkalajikortin määritysten mukaisesti.
Kuukausipalkkaisella lomarahavapaan/lisävapaapäivän hinta on mahdollista laskea esimerkiksi kaavalla
Kk-palkka/kalenteripäivät x poissaolopäivät tai
Kk-palkka/työpäivät x poissaolopäivät.
Esimerkki:
Tässä tapauksessa kuukausipalkka jaetaan palkkalajikortin määritysten mukaisesti työpäivillä, jotta saadaan lomarahavapaalle a-hinta. Jos jakajana halutaan käyttää kalenteripäiviä, voidaan palkkalajikortin palkkajakaja -kentässä valita kalenteripäivät.
Henkilön peruspalkka on 3000 €. Ohjelma kysyy lomarahavapaan vähennystä kk-palkasta, jolloin kuukausipalkan osuudeksi jää 2857,14 €.
Tuntipalkkaisten kohdalla voi palkanlaskija itse määrittää mihin laskenta perustuu (palkkalajikortilla palkkaehdotus -kentässä esim. kta tai peruspalkka).
Tässä esimerkissä tuntipalkkaisen lomarahavapaan hinta on laskettu siten, että palkkaehdotus lomarahavapaan hinnan laskentaan on otettu henkilökortin taulukkopalkka/perus -kentästä. Tämä kerrotaan 8 (palkkakerroin 800), eli kokonaisuudessaan tämä menisi kaavalla peruspalkka x viikkotyöaika/5.
Tuoteperhe:
Hae vastauksia koko tietopankista
Tutustu myös näihin:
MaestroNG-ohjeet tilitoimistoille
Oikopolut:
Muita suosittuja aiheita: